Ako menej minúť?

SÉRIA ČLÁNKOV: OSOBNÉ FINANČNÉ ZDRAVIE

Základnou podmienkou zdravých financií je hospodáriť tak, aby vám na konci mesiaca pravidelne zostával finančný prebytok. To znamená, že vaše príjmy musia byť pravidelne vyššie ako vaše výdavky. Finančné prebytky sú následne použité na budovanie vášho bohatstva a na financovanie vašich životných plánov. Takýmto spôsobom dosiahnete to, že budete žiť život podľa svojich predstáv. A nielen to. Takto sa tiež zbavíte stresu prameniaceho z obáv o peniaze, ktorým trpí až 40 percent populácie.



Zoberme si tri príklady: Rasťa Rozhadzovačného, Milana Miňvýplatu a Šimona Šetrného.

Všetci traja sú na rovnakej pracovnej pozícii s rovnakým platom - 1.500 eur.


Rasťo Rozhadzovačný zarobí 1.500 eur mesačne, ale jeho výdavky sú za mesiac pravidelne viac ako 1.500 eur. Celkom istotne ho neminú vážne finančné problémy. Ak to nezmení, čoskoro sa dostane do začarovaného kruhu nových a nových pôžičiek, ktoré si berie nielen na pokrytie svojich nových výdavkov, ale aj na vyplatenie starých pôžičiek. Častokrát majú nové pôžičky kvôli Rasťovej znižujúcej sa bonite neustále vyššie úroky a menej výhodné podmienky. Z takéhoto začarovaného kruhu sa veľmi ťažko vystupuje. Rasťo sa môže dostať dokonca do situácie, keď príde o všetko.


Milan Miňvýplata zarobí tiež mesačne 1.500 eur a každý mesiac minie celú sumu do posledného eura. Zatiaľ ešte nemá finančné problémy. Susedom sa dokonca zdá, že žije vysokým životným štandardom, má dobré auto a značkové oblečenie. Milan je jedným z mnohých ľudí, ktorí žijú tzv. od výplaty k výplate. Bez ohľadu na to, koľko Milan zarobí a či sa mu zvýši plat, vždy minie všetko, čo dostane na účet. Milan nebude pri tomto životnom štýle schopný budovať žiaden majetok. Keďže nemá nasporenú ani len rezervu na neočakávané udalosti ako napríklad porucha auta, strata práce či pandémia, môže sa kedykoľvek pri nečakanej životnej situácii dostať do finančných problémov. Zároveň sa Milan, keďže nešetrí a minie všetko, čo zarobí, dostáva do závislosti aj od svojho zamestnávateľa, čo je spojené so strachom zo straty zamestnania. To určite nepridáva na Milanovej psychickej pohode a brzdí ho aj v realizácii jeho snov.


Pozrime sa na posledný prípad – Šimona Šetrného. Ten tiež zarobí za mesiac 1.500 eur. Pravidelne si však vie ušetriť 20 % zo svojho príjmu, čo je pri zárobku 1.500 eur 300 eur mesačne. Je tak na správnej ceste k dosiahnutiu dobrého finančného zdravia. Po určitom čase bude mať nasporenú finančnú rezervu pre prípad neočakávaných udalostí ako napríklad rozbitá práčka či nebodaj dopravná nehoda. Po nasporení finančnej rezervy sa môže začať orientovať na nastavenie takého finančného plánu, pri ktorom si bude môcť užívať život a plniť si svoje sny. Pri dlhodobejšom šetrení už zároveň vie svoje peniaze zaujímavo zhodnocovať a budovať si tak majetok a bohatstvo. Napríklad spomínaných 300 eur mesačne pri dlhodobom pravidelnom sporení (6 % p. a.) po dobu 10 rokov znamená ušetrenú sumu 49-tisíc eur, po dobu 20 rokov 139-tisíc eur, 30 rokov 302-tisíc eur a po dobu 40 rokov až 600-tisíc eur. Akú veľkú sumu si viete ušetriť pri pravidelnom mesačnom sporení vy, si môžete vyrátať v KALKULAČKE.


Čo však v prípade, ak vaše príjmy nie sú dostatočne vysoké v porovnaní s vašimi výdavkami, ako to potrebujete na realizáciu svojich finančných cieľov, prostredníctvom ktorých chcete financovať svoje životné plány a sny?


Je to vaša situácia? Alebo jednoducho iba máte pocit, že míňate zbytočne viac, ako by ste chceli? Ak áno, najjednoduchším rýchlym riešením, ako škrtať nepotrebné výdavky, je pozrieť sa na štruktúru svojich existujúcich výdavkov s otázkou:


„Ak by som tento výdavok nemal, ako to ovplyvní kvalitu môjho života?”


Je možné, že sa vám vďaka tejto aktivite podarí identifikovať výdavkové položky, ktoré si budete vedieť do budúcnosti odpustiť, pretože po ich vyškrtnutí sa kvalita vášho života významne nezmení.


Ďalšou rozumnou možnosťou je inšpirovať sa osvedčenými návodmi a tipmi, ako menej utrácať. Ide o nastavenie svojho životného štýlu a spotrebného a nákupného správania smerom k zníženiu výdavkov. Pre lepšiu prehľadnosť sme jednotlivé tipy na zníženie výdavkov zosumarizovali do troch základných kategórií:





Autor: Mgr. Jana Volná, PhD.