Tipy, ako ušetriť 2: Životný štýl

SÉRIA ČLÁNKOV: OSOBNÉ FINANČNÉ ZDRAVIE

Naša moderná spoločnosť je nastavená na konzum. Nákupy nám spôsobujú radosť. Míňanie peňazí nám prináša do života šťastie. Často sa preto stane, že ľudia minú všetko, čo zarobia. Tým si však postupne nenápadne do života privedú závislosť na príjme (zamestnaní), finančné starosti a s tým spojené obavy o stratu svojho príjmu/zamestnania, čim stratia slobodu.


Našťastie, poslednou dobou sa do povedomia ľudí dostávajú nové pojmy ako trvalá udržateľnosť, minimalizmus či finančná nezávislosť. Pojmy, ktoré vytláčajú konzum a zbytočné utrácanie a do popredia stavajú zážitok a budovanie finančnej pohody a slobody.


Ako na to?

Prečítajte si niekoľko tipov:


  • Minimalizmus ako životný štýl

Inšpirujte sa myšlienkami minimalizmu, filozofického prúdu, ktorý do života prináša jednoduchosť a poriadok ruka v ruke so znížením vašich výdavkov na minimum.


  • Bývajte radšej v menšom ako väčšom, resp. radšej v lacnejšom ako drahšom


  • Predtým než kúpite auto, skúste si urobiť výpočet, či sa vám finančne oplatí

Ak sa rozhodnete pre kúpu auta, nekupujte nové, ale dajte prednosť ojazdenému. Dobre zvolené ojazdené autá majú pomer cena/výkon zvyčajne výrazne lepší.


  • Ak máte bicykel, snažte sa ho využívať vždy, keď sa dá, namiesto auta alebo MHD

Takisto môžete chodiť pešo. Okrem sporenia má tento spôsob blahodarný vplyv aj na vaše zdravie.


  • Varte si a jedzte doma namiesto využívania reštaurácií

V prípade viacčlennej domácnosti sa rozdiel vo výdavkoch na jedenie pri zmene zo stravovania v reštauráciách na doma uvarené jedlo ešte zväčšuje. Takisto si so sebou noste fľašu s vodou, čím sa vyhnete kupovaniu drahých nápojov v prípade, že ste smädní.


  • Vyhýbajte sa automatom, stávkovým kanceláriám, kasínam a iným hazardným hrám

Hazard pripravil mnoho ľudí o všetko a rozvrátil nejednu rodinu.


  • Žite zdravo

Vďaka zdravému životnému štýlu môžete v budúcnosti ušetriť na lekároch a liekoch. Okrem toho sa budete cítiť výborne. Pokiaľ fajčíte alebo máte iný nezdravý zlozvyk, zamyslite sa nad tým, že prestanete. Ak máte záujem zistiť, koľko ušetríte, ak sa vzdáte vašich nezdravých návykov, skúste kalkulačku.


  • Dobre sa starajte o svoje veci a oblečenie

Dobre sa starajte o svoje veci a oblečenie, aby sa vám rýchlo neopotrebovali a nezničili.




Autor: Mgr. Jana Volná, PhD.