Tipy, ako ušetriť 1: Zodpovedné finančné plánovanie, monitorovanie a rozpočtovanie

SÉRIA ČLÁNKOV: OSOBNÉ FINANČNÉ ZDRAVIE

Finančné plánovanie a zodpovedné finančné správanie sú vynikajúcimi nástrojmi, ktoré vám pomôžu nielen pri realizácii svojich životných cieľov, ale môžete ich použiť aj v prípade, ak potrebujete ušetriť peniaze. Ako na to?


Nech sa páči, inšpirujte sa:


Pravidelne monitorujte svoje výdavky

Pravidelným zaznamenávaním vašich výdavkov budete vždy vedieť, kde vaše peniaze končia. Návod na to, ako monitorovať svoje výdavky, nájdete v článku Ako hospodárite? Návod, ako odsledovať vaše finančné správanie. Na základe získaných informácií si následne dokážete stanoviť, koľko a v ktorých oblastiach míňate nadmerne a kde by sa dalo z vašich výdavkov ubrať.


Zrealizujte audit vašich fixných nákladových položiek a vašich finančných produktov

Nebojte sa zmeniť vášho mobilného operátora, dodávateľa plynu, elektrickej energie alebo banku či poisťovňu. Prehodnoťte vaše existujúce predplatné - ako napríklad káblovú televíziu, Netflix či rôzne členstvá. Takisto sa podujmite zrealizovať audit vašich finančných produktov, aby ste mali istotu, že využívate tie najvýhodnejšie. Návod, ako uskutočniť ich audit, nájdete v článku Ako poupratovať svoje finančné produkty?


Finančne plánujte

Urobte si podrobný rozpočet - buď na mesačnej báze, alebo dokonca na každý deň v mesiaci a zodpovedne sa ho držte.


Po výplate najprv vždy zaplaťte sebe

Po výplate najprv vždy zaplaťte sebe, aby sa vám nestalo, že sa vám nepodarí mesačne ušetriť čiastku v súlade s vaším plánom hospodárenia. Po tom, ako dostanete peniaze z každého príjmu na účet a ešte predtým, ako zaplatíte akúkoľvek faktúru alebo šek, odošlite peniaze určené na sporenie na iný účet (napr. na sporiaci podúčet). Následne po zvyšok mesiaca sa peňazí zaslaných na sporenie už nedotknite. Vaše sporenie považujte za rovnako dôležitý výdavok ako napríklad nájomné alebo faktúru za telefón.




Autor: Mgr. Jana Volná, PhD.