Tipy, ako ušetriť 3: Nákupy a spotrebné správanie

SÉRIA ČLÁNKOV: OSOBNÉ FINANČNÉ ZDRAVIE

Eliminovaním zbytočného míňania na kúpu maličkostí a dodržiavaním niekoľkých tipov pri nákupoch môžete ušetriť zaujímavé čiastky.


Ako?

Máme pre vás niekoľko tipov:


  • Pri nákupoch v obchode sa držte svojho nákupného zoznamu

Pri nákupoch v obchode sa držte svojho nákupného zoznamu, ktorý si dopredu pripravíte. Nenechajte sa v obchode zviesť na nákupy, ktoré sú zbytočné.


  • Kupujte si len to, čo v skutočnosti potrebujete

Nekupujte si nový mobil, nový fotoaparát alebo nový notebook iba kvôli tomu, že bol predstavený nový update. Meňte elektroniku a autá iba vtedy, keď potrebujete zmenu z iného dôvodu, ako je len nový model. Takisto sa môžete zamyslieť nad kúpou použitého mobilu či počítača.


  • Predtým, než si niečo (väčšie) kúpite, nechajte si čas na premyslenie

Vždy, keď idete zaplatiť, zastavte sa a doprajte si čas (napríklad 48 hodín), po ktorom sa k nákupu vrátite. Ak aj po 48 hodinách máte stále potrebu nákup uskutočniť, urobte to. Zo skúseností vyplýva, že veľké percento nákupov sa vďaka takémuto spôsobu nakoniec nezrealizuje a ľudia sú schopní ušetriť veľké sumy.


  • Nakupujte potraviny so značkou supermarketu

Dnes už takmer každý supermarket má svoju vlastnú značku potravín. Tie sú zvyčajne lacnejšie ako známejšie či prémiové značky. Samotné zloženie týchto výrobkov je však veľmi podobné (často aj totožné) a rozdiel je len v obale.


  • Porovnávajte ceny a nakupujte v zľave

Porovnávajte ceny a nakupujte v zľave, prípadne využívajte zľavové kupóny alebo vernostné karty. Tento spôsob sa oplatí aj pri bežných nákupoch, dajte si však pozor, aby ste nakoniec neminuli ušetrené peniaze na benzín alebo nekupovali veci, ktoré nepotrebujete, iba preto, že sú v zľave.


  • Nekupujte balenú vodu a nealkoholické nápoje.

Chutná voda tečie doma z vodovodného kohútika. Okrem toho, že tento životný štýl znamená pre vás ušetrenie peňazí, taktiež prispeje k podpore vášho zdravého životného štýlu.


  • Tovar krátkodobej a strednodobej spotreby nikdy nekupujte na úver, ale za hotovosť.

Príkladmi tovarov krátkodobej a strednodobej spotreby sú napríklad dovolenka, nové oblečenie alebo účet za telefón. „Prejesť” by ste mali iba toľko, koľko ste si boli schopní zarobiť. Pokiaľ sa rozhodnete pre kúpu tovaru na úver alebo na splátky, malo by ísť buď o kúpu hodnototvorného aktíva (napríklad nehnuteľnosť), alebo o tovar dlhodobej spotreby, ktorý naozaj nevyhnutne potrebujete.


  • Nekupujte si kávu v kaviarni alebo na pumpe

Namiesto toho si doprajte kávu pripravenú doma. Stojí vás takáto káva vonku iba 2 eurá denne? Pokiaľ tieto dve eurá denne neminiete, ale investujete do dlhodobého sporenia s úrokovou sadzbou 6 %, po 20 rokoch môžete mať našetrených 27 722 eur, za 30 rokov bude nasporená suma 60 271 eur a za 40 rokov môžete mať 119 489 eur. Podobne postupujte pri ostatných malých zbytočných nákupoch. Ak máte záujem zistiť, koľko ušetríte, ak sa vzdáte vašich malých nákupov, skúste kalkulačku.


  • Predajte veci, ktoré nepoužívate

Predajte veci, ktoré nepoužívate a zvyknite si vždy predávať veci, ktoré prestanete používať. Plánujete si kúpiť nový mobil? Starý mobil hneď po kúpe predajte. Potrebuje vaše dieťa nový bicykel? Starý predajte. Takisto sa môžete poobzerať po vašej domácnosti a vytipovať veci, ktoré dlhodobo nepoužívate a tieto môžete predať. Veľmi dobre funguje predaj použitých vecí na webových stránkach ako Bazos, Bazar alebo Modrykonik či cez sociálne siete. Napríklad na Facebooku môžete osloviť svoj okruh priateľov alebo zverejniť svoje ponuky do konkrétnych skupín určených na predaj použitých vecí vo svojom okolí.


  • Namiesto do kina choďte radšej do parku alebo si filmový večer spravte doma

Špeciálne v prípade rodiny je takéto ušetrenie veľmi významné. Taktiež sa snažte, kedykoľvek je to možné, uprednostniť pobyt v prírode pred pobytom v nákupných centrách alebo zábavných parkoch. Piknik alebo prechádzka v lese či pri Dunaji vie byť takisto krásne stráveným časom.




Autor: Mgr. Jana Volná, PhD.