Najväčší stres máme kvôli peniazom: Až 40 % ľudí má finančné obavy

SÉRIA ČLÁNKOV: OSOBNÉ FINANČNÉ ZDRAVIE

Podľa výskumu z roku 2017 realizovaného vo Veľkej Británii sú peniaze najväčším zdrojom stresu. Respondenti pritom mali vybrať spomedzi štyroch oblastí tie, ktoré ich v živote najviac stresujú. Išlo o oblasti vzťahov, zdravia, kariéry a financií.



Peniaze sú najčastejšou príčinou obáv ľudí

Podľa tohto výskumu sú práve financie najčastejšou príčinou obáv ľudí, pričom ženy vykazovali vyššiu mieru obáv z finančných dôvodov ako muži. Čo sa týka ostatných troch oblastí, teda oblastí vzťahov, zdravia a kariéry, muži aj ženy vykazovali podobnú mieru obáv.


Mladší ľudia majú väčšie finančné obavy ako starší

Je zaujímavé poznamenať, že najvýznamnejším faktorom, ktorý podľa výskumu určuje mieru obáv z finančnej situácie, je vek respondentov. Čím sú respondenti mladší, tým vyššie percento z nich vykazuje stres prameniaci práve z peňažných dôvodov. Až 50 % účastníkov výskumu vo vekovej kategórii 16 - 24 rokov malo finančné obavy, pričom percentuálny podiel ľudí, ktorí trpeli obavami zo svojej finančnej situácie, postupne vekom klesal až k číslu 15 % vo vekovej skupine 65+ rokov.



Stres z financií pociťujú ľudia zarábajúci málo, ale aj nadpriemerne

Viete však, čo je ešte veľmi zaujímavým výsledkom tohto výskumu? Vyšlo z neho, že obavy kvôli financiám sú prítomné u relatívne vysokého percenta ľudí z každej príjmovej skupiny. Najviac mali obavy ľudia z najnižšej zarábajúcej skupiny (menej ako 15-tisíc libier ročne), ale taktiež ľudia z najvyššej zarábajúcej skupiny (viac ako 100-tisíc libier ročne). Obavy kvôli peniazom v týchto dvoch skupinách, príjmovo najnižšej a príjmovo najvyššej, pociťoval približne každý druhý respondent. V skupine ľudí, ktorí zarábali medzi 15-tisíc až 100-tisíc librami ročne, vnímala stres prameniaci z financií približne tretina až 45 percent z nich.




Autor: Mgr. Jana Volná, PhD.