Ako hospodárite? Návod ako odsledovať vaše finančné správanie

SÉRIA ČLÁNKOV: OSOBNÉ FINANČNÉ ZDRAVIE

Máte na konci mesiaca pocit, že ste minuli viac ako ste predpokladali a ako by ste si želali? Radi by ste zistili kam vaše zarobené peniaze odišli? Dôvodov, prečo sa ľudia rozhodnú sledovať svoje finančné toky môže byť viacero. Najčastejším však je, že majú záujem identifikovať položky, kde by mohli v svojom rozpočte ušetriť. Pokiaľ sa vám totiž pravidelne darí sporiť, ideálne minimálne 10% zo svojho čistého príjmu, ste na ceste k zdravým financiám a k dosiahnutiu finančnej pohody.

Cesta k dosiahnutiu finančnej pohody začína analýzou vášho súčasného majetku a zároveň toho, ako viete hospodáriť - respektíve či viete pravidelne prebytkovo hospodáriť. To, aký veľký majetok vlastníte, môžete vypočítať podľa návodu v článku: Chcete zistiť aký ste bohatý? Je to jednoduché. Hodnota vášho aktuálneho majetku však odzrkadľuje iba váš súčasný stav, respektíve stav vášho majetku ku konkrétnemu aktuálnemu dátumu.


Svoj existujúci majetok môžete okamžite začať zveľaďovať a o pár rokov teda môže byť oveľa vyšší. Ako sa vám to bude dariť záleží najmä od toho, ako budete hospodáriť. Konkrétne od toho


  • Či a koľko peňazí budete vedieť mesačne sporiť a

  • ako budete uložené peniaze vedieť zhodnocovať.

Pokiaľ patríte ku šťastlivcom, ktorým mesačne ostáva určitá suma vopred dedikovaná na sporenie a ste s touto výškou vášho pravidelného sporenia spokojní, pravdepodobne nemáte potrebu väčšieho šetrenia a teda ani potrebu monitorovania a kontroly svojho finančného správania. Je to v poriadku. V každom prípade je v takejto situácii výhodné vykonať aspoň audit vašich finančných produktov a ich následnú optimalizáciu. Vyhnete sa tak zbytočnému preplácaniu na poplatkoch a úrokoch finančným inštitúciám. Po kvalitne urobenom audite svojich finančných produktov a následnej optimalizácii ľudia spravidla ušetria oproti pôvodnému stavu okolo 100 eur mesačne. Nezabúdajte pritom, že pri pravidelnon sporeni sumy 100 eur mesačne na dlhodobé šetrenie pri priemernom zhodnotení 6% p.a.

  • za 20 rokov nasporíte čiastku 46.435 eur,

  • za 30 rokov čiastku 100.954 eur a

  • za 40 rokov čiastku 200.145 eur.


A čo je najlepšie? Na nasporenie týchto súm sa nepotrebujete uskromňovať a meniť svoj životný štandard, stačí keď si na finančnom trhu vyberiete pre Vás tie najoptimálnejšie produkty a začnete používať tieto. S vykonaním osobného finančného auditu vám vie pomôcť odborník v oblasti financií. Finančný profesionál vám môže poradiť ako správne nastaviť finančné produkty a vysvetliť, prečo vám takéto konkrétne nastavenie odporúča (napr. typ finančných produktov, dĺžku fixácie úroku pri úveroch, výšku plnenia pri poistkách atď...). Takisto vám vie ukázať, aké podmienky pre vybrané produkty momentálne ponúkajú finančné inštitúcie na trhu, takže si môžete každý vás finančný produkt vybrať tak, aby pre vás znamenal to najlepšie riešenie vašej situácie. Akých finančných odborníkov môžete na Slovensku osloviť, ako vám vedia pomôcť, čo je ich náplňou práce a kým sú platení je vysvetlené v článku: Kto je finančný sprostredkovateľ?

Čo však v prípade, že máte záujem pochopiť štruktúru svojich príjmov a výdavkov a nájsť oblasti, kde by ste vedeli nejaké peniaze usporiť? Na to je potrebné vaše príjmy a vaše výdavky počas určitého obdobia sledovať a analyzovať.

Návod, ako odsledovať svoje príjmy a výdavky si prečítajte v članku: Ako monitorovať svoje príjmy a svoje výdavky?




Autor: Mgr. Jana Volná, PhD.