Ako monitorovať svoje príjmy a svoje výdavky?

SÉRIA ČLÁNKOV: OSOBNÉ FINANČNÉ ZDRAVIE

Ako máte postupovať v prípade, keď máte záujem pochopiť štruktúru svojich príjmov a výdavkov a následne nájsť oblasti, kde by ste vedeli nejaké peniaze usporiť? Prečítajte si návod, ktorý vám prezradí, ako možete vaše príjmy a vaše výdavky počas určitého obdobia sledovať a analyzovať.


Ako monitorovať príjmy?

Odsledovať príjmy je väčšinou jednoduchšie ako odsledovať a urobiť štruktúru svojich výdavkov. Ak ste zamestnanec, vaša výplata vám veľmi pravdepodobne príde každý mesiac na účet. Ak ste živnostník, je to podobné, iba treba rátať s tým, že časť zo svojich príjmov musíte odkrojiť na odvody a dane. Pri príjmoch je potrebné nezabudnúť na položky ako napríklad

  • dávky od štátu (prídavky na deti, rodičovský príspevok, atď...)

  • príjmy z prenájmu nehnuteľnosti či

  • mimoriadne príjmy ako napríklad dary od rodiny či priateľov.


Ako monitorovať výdavky?

Predtým než začnete monitorovať svoje výdavky je dobré zamyslieť sa nad ich zložením a štruktúrou. Niektoré výdavky sa mesačne pravidelne opakujú, ako napríklad platby za hypotéku alebo nájom, faktúry za telefón, televíziu, poistenia či rôzne poplatky do škôl alebo škôlok detí. Ide o tzv. fixné výdavky.

Na druhej strane má človek mnoho výdavkov, ktoré nie sú fixné a mesačne sa pohybujú podľa okolností, tzv. variabilné výdavky. Sem patrí napríklad stravovanie v reštauráciách, kúpa nového oblečenia, dovolenky, zábava (lístky do kina, do zoo, zmrzlina).

Ak máte záujem začať finančne plánovať a rozhodli ste sa že chcete identifikovať výdavkové položky kde by ste vedeli ušetriť, získanie prehľadu o svojich už existujúcich výdavkoch je nevyhnutný krok správnym smerom. Odsledovať, roztriediť a zanalyzovať si svoje výdavky by ste mali minimálne za obdobie jedného mesiaca, ideálne za obdobie posledných troch mesiacov.

Existuje veľa rôznych spôsobov ako môžete jednoducho odsledovať vaše výdavky.

Používajte na všetky platby rovnakú platobnú kartu


Jednou z možností je, že sa rozhodnete všetky svoje platby realizovať výlučne prostredníctvom konkrétnej platobnej karty resp. viacerých kariet a koncom mesiaca si stiahnete výpis z účtu a výdavky si rozdelíte do základných kategórií.


Vyskúšajte mobilnú aplikáciu


Inou možnosťou je, že si stiahnete niektorú z aplikácií na svojom mobilnom telefóne určenú na zapisovanie a vyhodnocovanie rodinných výdavkov. Existuje množstvo aplikácií, ktoré slúžia ako správca osobných financií. Sledovanie svojich osobných financií, príjmov a výdavkov je s nimi relatívne jednoduché a ukážu vám, kam od vás smerujú vaše peniaze. Medzi najznámejšie a najpoužívanejšie aplikácie patria Wallet, Spendee, Mint, Buxfer, YNAB, Revolut alebo Expense Manager. Je už len na vás, ktorú z nich si vyberiete.


Monitorujte výdavky bez využívania technológií


Pokiaľ neradi pracujete s technológiami, úplne jednoduchá ale zato účinná a obľúbená metóda na monitorovanie výdavkov je nasledovná: Potrebujete čistý papier A4, ktorý preložíte na polovicu, nie raz, nie dvakrát ale postupne trikrát. Keď ho naspäť vystriete, zistíte že papier máte čiarami (ktoré vznikli preložením) rozdelený na 8 osem rovnakých chlievikov. Každý chlievik je určený na zaznamenávanie vašich výdavkov pre jeden konkrétny deň - od pondelka až po nedeľu. Posledný, ôsmy chlievik môžete použiť ako miesto pre vaše poznámky alebo napríklad nákupný zoznam, čo vám v konkrétnej situácii viac vyhovuje.

Takto, na 3 krát zložený papier A4 sa jednoducho zmestí do vnútorného vrecka vášho saka, košele alebo vetrovky a môžete ho teda spolu s malou ceruzkou či perom mať vždy pri sebe a po platbe okamžite urobiť záznam. Ide o sympatický a obľúbený spôsob zaznamenávania výdavkov pre ľudí, ktorí nemajú radi technológie. Keďže jeden papier slúži na zaznamenávanie výdavkov na jeden týždeň, po ukončenom týždni si do saka vložíte nový vždy nový prázdny papier a začínate so zaznamenávaním nanovo. Takto vydržíte obdobie aspoň jedného mesiaca, ideálne však troch.


Ako analyzovať výdavky?


Akonáhle na konci prvého mesiaca získate prehľad o tom, koľko peňazí a kam Vaše peniaze idú, môžete si navrhnúť svoje vlastné kategórie pre výdavky. Následné mesiace už môžete svoje výdavky pravidelne priraďovať okamžite po realizácii nákupu do tých správnych, vami definovaných kategórií. Na začiatok sa môžete inšpirovať všeobecnými výdavkovými kategóriami, ktoré sú napríklad:


Fixné výdavky

Ide o platby za pôžičky ako hypotéka, leasing, spoterbný úver, atď. nájom, poplatky správcovi, elektrická energia, dane (z nehnuteľností...) paušál na mobil, poistky, pravidelné poplatky za školy a škôlky, poplatky za krúžky, poplatky za vedenie účtov v bankách, káblová televízia a internet, poplatky za prístupy k rôznym službám (Netflix, Spotify, vlastníctvo domén, Grammarly, atď..).

Variabilné výdavky

Predovšetkým ido o výdavky vašej spotreby - platby za nákup potravín, kozmetiky, oblečenia, benzínu, za návštevy reštaurácií, kín a iných tovarov a služieb.


Po tom, ako budete mať zozbierané informácie o svojich finančných tokoch, je dobré ich zhrnúť do spoločnej tabuľky a analyzovať ich. Mali by ste si uvedomiť

  • aké máte príjmy,

  • aké máte výdavky

  • a vedieť si zadefinovať, koľko peňazí, a na čo míňate.


Na základe týchto informácií si následne dokážete stanoviť, koľko a v ktorých oblastiach viete mesačne ušetriť a rovnakú sumu tak každý mesiac odložiť - ideálne okamžite po tom, ako vám výplata príde na váš účet.




Autor: Mgr. Jana Volná, PhD.