Vaše finančné správanie ovplyvňuje nielen veľkosť vášho majetku, ale aj vaše zdravie

SÉRIA ČLÁNKOV: OSOBNÉ FINANČNÉ ZDRAVIE

Vaše finančné správanie má, samozrejme, priamy vplyv na veľkosť vášho majetku. Pokiaľ zdravo hospodárite so svojimi peniazmi, svoj majetok si v čase postupne budujete a zveľaďujete. Vedeli ste však, že vaše finančné správanie a dokonca aj veľkosť vášho majetku majú vplyv aj na vaše zdravie?


Ľudia, ktorí správne hospodária so svojimi peniazmi, sú na ceste k dosiahnutiu dobrého finančného zdravia a finančnej pohody.


Finančná pohoda je stav, keď:

  • máte dostatočné finančné zabezpečenie na to, aby ste mohli žiť a užívať si život podľa svojich predstáv a

  • si viete plniť svoje súčasné a budúce ciele a sny.


Ľudia, ktorí pravidelne minú na svoju spotrebu všetko, čo zarobia, môžu síce žiť svoj život v hojnosti a luxuse, v skutočnosti si však nebudujú a nezveľaďujú žiaden majetok. Výskumy pritom hovoria, že pokiaľ nemáte pod kontrolou svoje finančné správanie, pociťujete stres. Bez ohľadu na to, koľko peňazí zarobíte. Z výskumu z roku 2019* vyšlo, že ľudia s najvyššími príjmami pociťujú finančný stres v úplne rovnakej miere ako ľudia s najnižšími príjmami. Viac o tomto zaujímavom výskume si môžete prečítať v článku Najväčší stres máme kvôli peniazom. Až 40% ľudí má finančné obavy.



Naopak, pokiaľ viete, že máte dostatočne veľký majetok, ktorý môžete v prípade potreby použiť na vykrytie vašich nákladov počas niekoľkých mesiacov, napríklad v prípade nečakanej udalosti ako úraz či strata zamestnania, slobodnejšie sa vám žije a znižuje to váš potenciálny finančný stres. Takisto, pokiaľ vlastníte majetok, môžete ho využiť napríklad na vyplácanie si renty, resp. pasívneho príjmu. Pravidlo 4% popisuje praktiky, ako dosiahnuť pravidelné vyplácanie si renty tak, aby vám váš kapitál vydržal navždy a nikdy sa neminul.


Postupným budovaním a zveľaďovaním majetku znižujete tlak na váš aktívny príjem a tiež znižujete stres a obavy z prípadných nečakaných udalostí, ktoré by sa mohli vo vašom živote udiať. Starostlivosťou o financie si naopak sami formujete život, aký chcete žiť. Viac o tom, ako vaše finančné správanie ovplyvňuje váš život, vaše vzťahy a vaše zdravie, nájdete v článku Finančný stres. Ako sa ho môžete zbaviť?




Autor: Mgr. Jana Volná, PhD.