Kalkulačka finančného zdravia: Máte finančnú pohodu alebo finančný stres?

SÉRIA ČLÁNKOV: OSOBNÉ FINANČNÉ ZDRAVIE

Stretli ste sa aj Vy s názorom že ak ľudia veľa zarábajú, musia určite pociťovať finančnú pohodu?


Často krát to ale takto nie je a mnohí ľudia s vyššími zárobkami môžu pociťovať omnoho vyšší finančný stres v porovnaní s ľuďmi, ktorí zarábajú menej. Dôležitejšie ako to koľko zarobíte totiž je, ako s peniazmi narábate.


Finančnú pohodu ľudia pociťujú vtedy, keď majú dostatočné finančné zabezpečenie na to aby mohli žiť a užívať si život podľa vlastných predstáv a plniť si svoje súčasné a budúce ciele a sny. Aby ste sa vyhli stresu z toho ako na tom budete finančne v budúcnosti, nestačí sa zamerať iba na to koľko zarábate teraz v súčasnosti. Ak sa chcete cítiť finančne v pohode a bez obáv z budúcnosti, musíte Vaše financie riadiť komplexne a v súlade s Vašimi životnými cieľmi a plánmi. To znamená že


  • pravidelne míňate menej ako zarobíte,

  • máte vytvorenú finančnú rezervu pre prípad neočakávaných výdavkov a mimoriadnych udalostí alebo ste voči nim poistení, prípadne máte rodinu či priateľov, na ktorých sa v prípade finančnej núdze viete spoľahnúť,

  • máte nastavené finančné ciele a tiež plán ako ich dosiahnete (napríklad splácanie hypotéky alebo sporenie konkrétnej sumy na dôchodok či na štúdium detí).


Takto sa vyhnete finančnému stresu, ktorý môžete pociťovať buď vedome ale aj nevedome a ktorý negatívne vplýva nielen na Vaše zdravie ale aj na Váš pracovný výkon, partnerský vzťah či Váš život všeobecne. Viac o téme finančného stresu nájdete v tomto článku.



Ako zistíte či sa cítite finančne v pohode alebo či pociťujete finančný stres?


Máte záujem aj Vy zistiť, ako ste na tom so svojim finančným zdravím a v ktorých oblastiach Vašich osobných financií máte priestor na zlepšenie?


Radi by ste vedeli aké kroky môžete podniknúť ďalej pre dosiahnutie Vašej finančnej pohody?


Odpovedzte na 10 jednoduchých otázok o tom ako míňate a šetríte a kalkulačka finančného zdravia Vám poskytne rýchly prehľad o tom ako si šetríte, požičiavate, míňate a plánujete svoje financie. Takisto Vám pomôže pochopiť kde a ako začať so starostlivosťou o Vaše osobné financie.

Skóre Vášho finančného zdravia - čo a ako ďalej?


Skóre finančného zdravia 80 až 100:

Dosiahli ste skóre finančného zdravia nad 80%?

Gratulujeme!

Znamená to, že sa o svoje finančné zdravie poctivo staráte a dosahujete tak zdravé výsledky vo všetkých oblastiach Vašich osobných financií. Je vysoko pravdepodobné že nepociťujete žiaden finančný stres, ktorý by mohol mať negatívne dopady na Vaše zdravie a celkovo na Váš život. Dosiahli ste alebo ste na ceste k tomu, že starostlivosť o finančné zdravie sa pre Vás môže stať Vašim životným štýlom. Životný štýl, ktorý je zameraný na starostlivosť o zdravie, či už finančné, fyzické alebo mentálne, prináša so sebou zlepšenie kvality života.


Skóre finančného zdravia od 40 do 79:

Pokiaľ ste dosiahli skóre v tomto rozmedzí, znamená to že vykazujete zdravé výsledky v niektorých ale nie vo všetkých oblastiach Vášho finančného

zdravia. Je veľmi pravdepodobné že vedome alebo podvedome pociťujete finančný stres, ktorý má negatívny vplyv na Vaše zdravie a kvalitu Vášho života. Ak máte záujem o zlepšenie Vášho finančného zdravia, odporúčam Vám zamerať sa na tie oblasti z kalkulačky finančného zdravia, v ktorých ste dosiahli nízke skóre.


Skóre finančného zdravia od 0 do 39:

Dosiahli ste skóre finančného zdravia menej ako 40%?

Odporúčam Vám zvýšiť pozornosť.

Skóre v tomto rozmedzí znamená že vo väčšine oblastí finančného zdravia bohužiaľ nedosahujete zdravé výsledky. Veľmi pravdepodobne pociťujete finančný stres a tento sa pravdepodobne aj prejavuje na Vašom zdraví, pracovnom výkone či partnerskom a rodinnom živote. Pokiaľ sa rozhodnete komplexne začať starať o Vaše finančné zdravie, máte vysokú pravdepodobnosť že sa Vám podarí významne zvýšiť kvalitu Vášho života.




Ako ďalej?


Vďaka dotazníku ste zistili Vaše skóre finančného zdravia. Viac ako na celkové skóre je ale zaujímavé sa pozrieť na to, ako ste na tom so starostlivosťou o jednotlivé oblasti Vášho finančného zdravia. Je dôležité určiť, ktoré oblasti v starostlivosti o Vaše finančné zdravie sú Vašimi slabinami.


Základné tipy, informácie a rady pre jednotlivé oblasti Vášho finančného zdravia môžete nájsť nižšie.


Kontrola nad súčasným hospodárením

Otázka 1: Výdavky verzus príjmy domácnosti

Otázka 2: Meškanie s platením faktúr a splátok dlhov

Viac o tejto téme tu: Prevezmite kontrolu nad súčasným hospodárením


Ako šetríte

Otázka 3: Finančná rezerva

Otázka 4: Šetrenie na dôchodok

Otázka 5: Šetrenie na plnenie dlhodobých cieľov

Viac o tejto téme tu: Budujte svoju finančnú budúcnosť


Vaše dlhy

Otázka 6: Dlh domácnosti

Viac o tejto téme tu: Ako mať pod kontrolou dlh


Ochrana pred neočakávanými udalosťami

Otázka 3: Finančná rezerva

Otázka 7: Ochrana pred rizikami

Viac o tejto téme tu: Ako sa správne chrániť pred neočakávanými udalosťami


Finančná znalosť, finančné plánovanie a finančné správanie

Otázka 8: Komplexná znalosť osobných financií

Otázka 9: Finančné plánovanie

Otázka 10: Finančné správanie

Viac o tejto téme tu: Ako finančne plánovať




Autor: Mgr. Jana Volná, PhD.