Ako viac zarobiť?

SÉRIA ČLÁNKOV: OSOBNÉ FINANČNÉ ZDRAVIE

Potrebujete zvýšiť svoje príjmy a rozmýšľate, ako na to? Prečítajte si niekoľko tipov, možností a spôsobov, ako si zarobiť viac. Vo všeobecnosti existujú tri základné oblasti, na ktoré sa môžete zamerať.


Ak máte záujem zvýšiť svoje príjmy, máte na výber z troch možností:

Pokúste sa o zvýšenie mzdy vo svojej existujúcej profesii.

Nájdite si spôsob, ako si privyrobiť - zárobkami mimo svojho zamestnania, prípadne aj mimo svojej profesie.

Zamerajte sa na zvýšenie svojej kvalifikácie a vzdelania. Takto sa vám môže podariť dosiahnuť zvýšenie svojej existujúcej mzdy. Druhou možnosťou je, že s vaším novým vzdelaním prídu možnosti nových príjmov.


DOSIAHNITE ZVÝŠENIE MZDY VO VAŠEJ EXISTUJÚCEJ PROFESII


1. Vypýtajte si zvýšenie platu.

Jednou z ciest, ako dosiahnuť zvýšenie mzdy vo vašom aktuálnom zamestnaní, je iniciatívne otvoriť tému platu so svojím nadriadeným. Je veľmi dôležité, na akých argumentoch túto diskusiu postavíte a akým tónom a spôsobom ju budete viesť. Z tohto dôvodu je vhodné a prínosné sa na ňu dobre pripraviť. Na internete nájdete viacero návodov a rád, ako v takejto diskusii uspieť. Vo všeobecnosti je vhodné spomenúť svoje pracovné výsledky, čo všetko ste za ostatné obdobie v práci dosiahli, aké aktivity ste zrealizovali, aké zlepšenia ste navrhli a prípadne implementovali a akú pridanú hodnotu ste pre spoločnosť priniesli.


2. Začnite byť otvorení zmene zamestnávateľa

Začnite byť otvorení zmene zamestnávateľa, prípadne sa aktívne začnite obzerať po pracovných ponukách (napríklad prostredníctvom portálov Profesia, Kariéra či LinkedIn). Taktiež si skúste naštudovať, ako napísať životopis, ktorý zaujme a ako sa správať na pracovnom pohovore. Návody a kurzy nájdete taktiež na internete. Zvýšite si tak šancu na získanie nového zamestnania s vyšším platom.



NÁJDITE SPÔSOB, AKO SI PRIVYROBIŤ POPRI EXISTUJÚCEJ PRÁCI


1. Predávajte staré veci

Vždy, keď prestanete nejakú vec používať, nevyhadzujte ju, ale ponúknite ju na predaj. Niektorí ľudia si privyrábajú tak, že svojim známym alebo aj neznámym ľuďom predávajú prostredníctvom skupín na sociálnych sieťach a bazároch na internete ich veci, pričom za predaj si nechávajú províziu v percentách z predaja.


2. Prenájom voľnej izby

Ak máte vo svojom byte voľnú izbu, zvážte jej dlhodobý alebo krátkodobý prenájom napríklad prostredníctvom skupín na sociálnych sieťach alebo platforiem Airbnb či Booking.


3. Ponúknite službu cez internetové platformy

Ak ste v niečom dobrý, môžete ponúknuť akúkoľvek službu na slovenskej platforme Jaspravim alebo na medzinárodnom trhu na platforme Fiverr. Cez nich môžete ponúkať služby ako napríklad tvorbu dizajnu či loga, výrobu webovej stránky, e-shopu, vizualizácií, prekladov, správy sociálnych médií, virtuálneho asistenta a iné.


4. Vytvorte online kurz

Ak v niečom vynikáte, ďalšou možnosťou, ako využiť svoje zručnosti a znalosti, je vytvoriť svoj online kurz, ktorý môžete predávať potenciálnym záujemcom napríklad prostredníctvom platforiem Udemy alebo Skillshare.


5. Učte či doučujte iných ľudí

Učte či doučujte iných ľudí a odovzdajte im tak svoje vedomosti, znalosti a zručnosti. Môžete doučovať buď osobne, alebo aj online cez platformy ako Zoom, Google Meet či napríklad WhatsApp.


6. Predávajte svoje umenie online

Predávajte svoje fotky, obrazy, umelecké predmety buď v digitálnej, alebo fyzickej forme prostredníctvom platforiem ako Shutterstock, Etsy či slovenskej webovej stránky Sashe.


7. Rozvážajte ľudí či tovar

Pokiaľ máte auto, môžete časť svojho voľného času využiť na rozvoz ľudí či tovarov napríklad cez Taxify, Bolt či Amazon. Pokiaľ plánujete dlhšiu trať, môžete využiť BlablaCar.


8. Ponúknite služby v svojom okolí

Ponúknite vo svojom okolí služby stráženia detí, venčenia psov, upratovania alebo napríklad kosenia trávnikov.



ZVÝŠTE SI KVALIFIKÁCIU A VZDELANIE NA DOSIAHNUTIE VYŠŠÍCH ČI NOVÝCH PRÍJMOV


Existuje mnoho kurzov a vzdelávacích programov, ktoré vám otvoria možnosti k lepšej pracovnej pozícii vo vašom súčasnom zamestnaní alebo vďaka nim získate zručnosti, ktoré vás posunú v nápade, ako zarobiť mimo vašej existujúcej práce. Mnoho kurzov je online a zadarmo. Skúste napríklad Google alebo LinkedIn vzdelávanie či platformy ako Coursera alebo Shawacademy. V ponuke sú však aj mnohé ďalšie. Veľa zaujímavých online kurzov, aj tých zadarmo, je dokonca vytvorených najprestížnejšími svetovými univerzitami. Stačí napríklad zadať do vyhľadávača „free online course Harvard“ a môžete listovať v ponuke Harvardskej univerzity.




Autor: Mgr. Jana Volná, PhD.